dinsdag 14 april 2009

Konijnen en obstakels

Iedereen weet dat samenleven met konijnen inspanningen en aanpassingen in huis vraagt. Na het lezen van onderstaand verhaal zal je begrijpen wat ik bedoel met "voldoende geduld en begrip kunnen opbrengen."

Laat ik bij het begin beginnen. Het is belangrijk om je konijnen te laten inenten tegen myxomatose en vhs. Toch wil ik ook die vervelende muggen die myxomatose verspreiden zoveel mogelijk weren. Niet alleen voor de konijnen, ook voor mezelf, want om de een of andere reden lijk ik een magneet te zijn voor deze nare insecten. Ook vliegen hou ik liever buiten vanwege het gevaar voor madenziekte.

Dus trekken we naar de doe-het-zelf-handel om horgordijnen te halen. Die hangen we in de deuropening van de keuken naar het terras. Op die manier kan de deur in de zomer overdag fijn blijven openstaan, de konijntjes kunnen zelf kiezen of en wanneer ze buiten gaan en wij blijven gespaard van het gezoem en de beten. Dat was alleszins de planning.

Mijn konijnen wonen binnen maar kunnen in de lente/zomer/herfst bij goed weer naar buiten als ik thuis ben. Zo kunnen ze toch genieten van zonlicht en frisse buitenlucht.

Maar wat is dit nou? Heeft er iemand zomaar de doorgang geblokkeerd met vervelende dingen die in de weg hangen! Wat doet een zichzelf respecterend konijn dan? Juist ja, zij volgt haar natuurlijk instinct en knabbelt elk obstakel netjes uit de weg! Vakkundig worden de eerste hapjes genomen zodat het verzwarende plastic ding onderaan er netjes afvalt. Dan gaan we over tot de volgende stap: het afwerken in een boog zodat we er net met onze oortjes onderdoor kunnen zonder ons te moeten bukken. Waarom moeilijk doen als makkelijk ook kan?

Wat doe je dan als baasje? Boos worden? De meeste baasjes zouden dit als ondeugend of vernielzuchtig gedrag bestempelen. Ik vind het juist prachtig! Fantastisch! Meer zelfs: ik bewonder hun intelligentie, hun vermogen om problemen op te lossen. Want zo is het maar net. Ik kan niet anders dan toegeven dat het er in hun ogen inderdaad moet uitzien als een vervelende hindernis die moest verwijderd worden.

Gelukkig begrijp ik wat er in hun hoofdjes omgaat en snap ik hun instinctief gedrag. Vanuit hun standpunt moeten alle vluchtwegen te allen tijde beschikbaar en veilig zijn. Stel je voor dat er een roofvogel op het terras zou komen. Het is onmogelijk maar je kan maar beter het zekere voor het onzekere nemen, niet waar? Per slot van rekening is dat de essentie van een prooidier zijn. Eerst vluchten, dan pas analyseren of er echt gevaar dreigde. Wie ben ik als baasje om hun natuurlijk gedrag te bestraffen? Ik geniet er juist met volle teugen van!

Wat doen we dan met de muggen en vliegen vraag je je misschien af? Tja, die proberen we dan maar op afstand te houden met allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Die uiteraard niet schadelijk zijn voor konijnen!

En de konijntjes? Die spelen naar hartenlust buiten en racen vrolijk onder het bewijs van hun vakmanschap naar binnen en buiten. Samenleven met konijnen:  je moet er wat voor over hebben.
Maar ze zijn heerlijk om te observeren en van te leren Very Happy!Geen opmerkingen:

Een reactie posten