zondag 11 januari 2015

Ei en lepeloren

Vreemde titel? Inderdaad, maar het somt op waar ik het over zal hebben vandaag.

Chica heeft me afgelopen vrijdag weer onaangenaam verrast. Helemaal onverwacht heeft ze een ei gelegd! Ik liet de 2 kunsteitjes liggen in de hoop dat het zou helpen. Het heeft haar wel rustig gehouden, ze heeft niet geschreeuwd en niet overmatig gemasturbeerd. Ik merkte wel dat ze interesse verloor in de eieren, maar in principe zou ik ze nu pas mogen wegnemen. Nu zijn de 3 weken pas om, dan zou ze een week 'vervelend gedrag' vertonen en dan weer beginnen te leggen. Het volgt elkaar dus in sneltempo op, geen wonder dat het implantaat ook zo kort gewerkt heeft. 
Het ei ziet er wel heel goed uit en ze heeft geen prolaps. Benieuwd of vandaag nog eentje komt, ik denk het wel want haar ontlasting is waterig en ze heeft een licht geknikte staart met gespreide staartveren. 
Ik heb voor het overige geen tekens gezien: geen waterige ontlasting, geen eetlustverlies, geen gewichtstoename. Wel heeft ze daags ervoor een badje genomen, ’s morgens had ze een lichte bult in de buik (kan ook ontlasting zijn) en een licht geknikte staart. Ze was wel wat feller de 2 laatste dagen in die zin dat ze haar nest verdedigde en bij ieder geluid haar ongenoegen liet horen. En vrijdagavond viel ze naar me uit toen ik voorbij de kooi kwam, toen zag ik het. 
Eigenlijk moet een vogel, als ze eieren legt, dagelijks eivoer krijgen. Dat heb ik vorige keer en nu dus ook, niet gedaan. Teveel eivoer kan schadelijk zijn voor de lever. Was dat misschien de oorzaak van een gezwollen lever en de gewichtstoename vorig jaar? Tja, het is dus weer afwachten nu, voorlopig gaat alles goed. 
Ik hoop zo dat ze geen prolaps zal krijgen want ik heb morgen geen tijd om naar de dierenarts te gaan! Ik ben de hele week in opleiding en namiddag moet ik naar de oogarts.

Dit is een foto van enkele dagen voor ze het ei legde, zo heeft ze wel minutenlang zitten geeuwen Smile.


Wat betekent dan die lepeloren? Wel, ik vond Indy's oortjes toch altijd een bijzondere vorm hebben. Blijkbaar is dit een kenmerk waar fokkers op selecteren en het wordt lepel-oren genoemd! Helaas ben ik tot de ontdekking gekomen dat er nog andere - en negatieve - afwijkingen kunnen samen hangen met deze eigenschap Sad. Want het is zeker geen nieuw ras zoals sommigen beweren! Het is een eigenschap en een - in mijn ogen althans - ongewenste.
Begrijp me niet verkeerd, ik zie Indy er niet minder graag door. Maar als je in deze link leest welke afwijkingen nog kunnen optreden, dan word ik niet vrolijk Sad. Vooral de leeftijd van slechts 2 jaar zou ik héél erg vinden. Sowieso schijnen Rexen niet zo lang te leven als "gewone" konijnen. 
De toekomst zal het uitwijzen, maar ik hoop uiteraard dat ik minstens 10 jaar en liefst nog langer mag genieten van mijn fluwelen meisje. En dat ze voor het overige geen afwijkingen zal krijgen. Ze heeft sowieso geen koehakken, geen kromme rug, geen bol dwergenkopje, een heel beweeglijk staartje en haar tandjes zijn tot op heden ook in orde.

Als je haar bezig ziet, zie je helemaal niets verkeerd. Ze mist wel duidelijk socialisatie, ze laat zich nog steeds moeilijk oppakken en van de week gilde ze zelfs toen ik het wilde proberen Sad.

Ze laat wel duidelijk haar pittig karakter zien, zo weigert ze de laatste dagen om 's avonds in haar kooi te gaan. Nu vind ik het niet zo erg dat ze 's nachts losloopt. Maar ze raakt soms vlug in paniek en stuift dan in blinde paniek overal tegenaan. In haar kooi zit ze eigenlijk veiliger. Maar zelfs met de lekkerste snoepjes is ze niet te verleiden. Daarin herken ik mijn Fluffy weer, ook zij verkoos vrijheid boven lekkers Smile. Overdag ligt ze trouwens vaak in haar kooi, ze vindt het dus niet erg zolang de deur openblijft.

En ondanks castratie kan ze een zootje maken van haar kooi Surprised!


Ik wissel haar speelhoekje regelmatig af. Nu heeft ze een "ballenbad" gekregen. Ze moet er nog even aan wennen, maar lijkt het wel leuk te vinden Smile.Nee Indy, er zitten geen monsters onder je bed Laughing.


Met Snowy ging het de afgelopen weken relatief goed. Hij bleef wel lichtjes verharen en daardoor ook niezen/smakken, maar hij stopte niet met eten. Hij is zelfs weer 20 gram aangekomen en weegt opnieuw 800g. Hij was ook actiever, bleef niet meer in de kooi zitten, snuffelde regelmatig rond enz. Gisteren is hij echter weer flink beginnen te verharen, waardoor hij weer minder hooi eet. Hij veegt regelmatig met zijn pootje aan zijn mondje, hij heeft duidelijk weer last Sad. Hij trekt zich ook weer terug in zijn huisje en wil met rust gelaten worden. Daardoor kan ik hem ook niet meer dagelijks masseren. Zijn kuur panacur is voorbij, daar hoef ik hem gelukkig niet meer mee te pesten.

Gelukkig blijft hij wel knagen aan zijn wortelhuisje. Maar hij verkiest wel dat het ondersteboven staat Wink.


Twee sneeuwmannekes Laughing.


Afsluiten doe ik met een leuk bericht. Rabbit Time, het online magazine voor konijnenliefhebbers is onlangs 1 jaar geworden. Iedereen mocht verjaardagsfoto's insturen en o.a. Fluffy en Snowy zijn gekozen Cool. Het konijn van Anouk de Vries lijkt thans op Snowy Wink.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten