zondag 12 februari 2012

Ups en downs

Vorige keer schreef ik dat ik bang was dat Chica opnieuw eieren zou leggen. En ja hoor, inmiddels liggen er alweer 3 nieuwe exemplaren die ook deze keer een goede schaal hebben. Ik hoop dat de lente er snel aankomt. Niet alleen ben ik het koude weer beu, de nijntjes ook en dan stopt Chica met leggen; iets om naar uit te kijken dus!

Na mijn vorige blog liep het opnieuw fout met Fluffy en Snowy. Toen de eerste koude doorzette, verloor Fluffy in enkele dagen tijd bijna 70g! Ze leek nog meer voer nodig te hebben en dat gaf ik dus ook. Ze eet nu tussen 30 à 40g biks! Geen gewone maar geëxtrudeerde, eigenlijk eet ze dus 2x zoveel als in normale omstandigheden zou mogen maar haar lichaam geeft aan dat ze het nodig heeft. Gelukkig had het ook snel effect, de grammen die eraf gegaan waren zijn er nog niet allemaal terug bij, maar ze weegt alweer meer dan 1800g, oef!
Het is ook ontzettend veel voor haar: ouderdom, koude, rui... Dat ze het allemaal goed doorstaat, is een opsteker en een teken dat ze sterker is dan ik dacht. En vertelde ik van de week nog tegen een vriendin dat Fluffy's lichaampje nog niet in de rui is... zo snel kan het dus veranderen Wink.


Ook met Snowy ging het weer bergaf. Weer begon hij te niezen en smakken. Ik hoopte dat het met Fluffy's rui te maken had en dat de haartjes in zijn neus/mondje kriebelden. Maar ik zag dat zijn borst ineens ook weer wat losliet. Dat was niet alles, hij stopte ook ineens met eten en toch had hij geen verstopping of gasaanval, heel vreemd hoor. Ik masseerde zijn buikje en vond het al vreemd dat hij dit toeliet. Normaal houdt hij er niet van. Enkele uren later kwam er een vreemde keutel naar buiten: groot, hard, grillig en puntig van vorm. Die obstructie had hem dus dwars gezeten. Vlak daarna begon hij weer te eten als een bootwerker en binkies te maken.
Maar de oorzaak van die vreemde keutel is mij een raadsel, hij heeft zeker niets verkeerd gegeten. Ik vraag me af of het een samengekoekte soort keutelketting of kleine verstopping geweest is die door zijn darmpjes moest. Helaas heeft hij door dit voorval weer gewicht verloren. Hij zou nu op zijn wintergewicht van meer dan 900g moeten zitten maar hij weegt nauwelijks 860g Sad.

Hij wordt ook al 8 jaar en zijn leeftijd zal wel meespelen, dan neemt de weerstand wat af. Maar het stoort me dat ik het niet voor elkaar krijg dat de nijntjes zich goed voelen gedurende een langere periode. Heel frustrerend! Daarom krijgt ook hij nu SSS junior bij.

Ik wilde hem overigens ook een grashuis geven in zijn kooi maar het grote formaat neemt teveel ruimte in. Dus heb ik een kleintje besteld maar dat is wel écht klein. Te klein dus, heel jammer Confused. Maar het maakt toch leuk knaagmateriaal.


Omdat het zo koud geworden is, besloot ik hen de snugglesafe te geven. Vooral Fluffy met haar oude stramme spieren had last van de koude. Ze maakte er dankbaar gebruik van Smile.


Maar dan komt er een stout boefje die via manipulatie (lees: likjes geven), ervoor zorgt dat Fluffy weggaat en er zelf tegen gaat liggen! Twisted Evil


Zeker nu ze in de rui is, verzorgt hij haar veel. Zelfs als ze gedeeltelijk 'ingepakt' is Smile.


Samen eten en spelen is altijd leuk Smile.


Ik vond hier nog een huisje waarvan ik dacht dat het kon dienen voor Snowy. Maar ook dat was te klein. Dan mag de kleinste van de familie ermee spelen en zoals jullie zien: het is een succes, Mika is er dol op Very Happy.
Hopelijk is het warmer weer als ik mijn volgende blog schrijf en zal er hier sprake zijn van blijvende gewichtstoename. We blijven er in geloven! Cool

Geen opmerkingen:

Een reactie posten