zondag 29 maart 2015

Zieke diertjes

Ik kan niet zeggen dat het lekker loopt hier Confused. Alle diertjes mankeren wel iets (behalve Dotje, maar dat durf ik nauwelijks te typen, bang om het lot te tarten) en met mezelf gaat het ook niet denderend. Mijn geopereerd oog is weer ontstoken, mijn zicht gaat achteruit en ik heb een slijmbeursontsteking in beide knieën.

Vorige keer schreef ik al dat ik het niet vertrouwde met Chica. Ze heeft netjes mijn operatie laten voorbijgaan, maar heeft op vrijdag 20/03 haar eerste ei gelegd. 


Zondag zou het 2de moeten komen, maar er kwam niets. Ze was echter onrustig en haar ontlasting was waterig, dus ik had toch een vermoeden dat er nog eentje onderweg was. En ja hoor, maandagavond om 17u30 ging ze bovenop haar kooi zitten persen. Eerst kwam er wat ontlasting en een beetje eigeel. Het ei was dus al stuk gegaan in haar Shocked! Wat later liet ze dit windei vallen Confused.


Gelukkig geen prolaps en daarna werd het rustig. Ik legde een kunstei bij het echte ei en ze broedde netjes op deze 2 eitjes.

Gisteren merkte ik echter dat haar ontlasting weer waterig werd. Het zal toch niet waar zijn??? Maar jawel, toen ik vanmorgen keek, lagen er plots 3 eitjes in de kooi Surprised! Dit ei heeft ze dus gelegd met een tussenpauze van 5 à 6 dagen! Ik weet niet of dit ei tot deze legronde behoort of al tot een volgende. Ik heb dus ook geen idee of er nog gaan volgen. Haar ontlasting is weer vast en ze heeft geen prolaps. Maar ze wordt heel onregelmatig. Hopelijk is dat een teken dat haar eierstok het eindelijk zal opgeven om eitjes te produceren! In 2011 ging het ook zo en toen heeft ze gedurende 2 jaar niet meer gelegd.

Indy kreeg ongeveer een week na haar vaccinatie - en net na mijn operatie - een traanoogje. Het vocht is helder en kleverig. Ik begon te druppelen met Euphrasia oogdruppels, maar dat haalde niets uit. Dan haalde ik Cavasan oogzalf bij mijn dierenarts, maar toen werd het alleen maar erger. Ondertussen begon ze ook te niezen, maar haar neus bleef droog. Ik startte ook opnieuw met Echinacea kruiden en -hooi. Bovendien krijgt ze nu ook de vitamientjes die ik ook aan Snowy geef omdat ze hevig aan het verharen is. Ze vindt ze ook heel lekker. Het niezen is de ene dag heel erg, soms lijkt het zelfs op hoesten, en de andere dag hoor ik haar niet tot nauwelijks. Soms gaat het oogje goed en dan weer slechter. Dit gaat nu al bijna 2 weken zo en ik kan het niet blijven aankijken. 

Helaas moet ik haar dus meenemen naar de dierenarts, maar dit gaat alleen maar meer stress teweeg brengen en haar weerstand nog meer omlaag halen. Bovendien ben ik het niet bepaald eens met de behandeling. Ze stellen een traanbuisspoeling voor. Als er alleen sprake was van een traanoog, kon ik hierin meegaan. Maar dat niezen zint me niet.
Ik ben bang dat ze door de vaccinatie een klein beetje ziek is geworden en een zeer milde vorm van myx doormaakt. Of dat ze er een secundaire infectie zoals bordetella of pasteurella aan heeft overgehouden. Beiden moeten behandeld worden met orale antibiotica, maar niemand lijkt me te geloven.

Een spartelend konijn een spoeling van de traanbuis zonder narcose laten ondergaan... ik zie het niet zitten... Toch zal ik morgen een afspraak moeten maken, dit kan zo niet verder. Ik kan me ook niet voorstellen dat een konijn van pas 1 jaar al doorgroeiende kiezen heeft. Voor de rest is haar gebit prima, want dat is tijdens de vaccinatie nog nagekeken. 
Gelukkig gedraagt ze zich niet ziek, ze eet goed en speelt volop. Ze blijft ook goed op gewicht, dat zijn al opstekers.
Duimen jullie dat alles goed zal verlopen, dat het niets ernstig is en dat ze snel mag genezen?

Enkele foto's van de evolutie.
Ze maakt elk speelgoed wel stuk. Deze tunnel vind ik echt wel zonde (Sorry Sigrid), maar ja, dat kun je nu eenmaal verwachten met konijnen Rolling Eyes.


Dan heb ik maar 3 goedkope tunneltjes bij Wibra gekocht. Die bevallen haar beter omdat ze er nu ook tussendoor kan. Ik had verwacht dat ze die balletjes ook meteen ging mollen, maar daar blijft ze voorlopig vanaf.


Van haar knaagmandje blijft ook niet meer veel over...


De wilgenbrug vindt ze niet echt interessant.


Het paaskonijn dan weer wel Smile.


En gisteren heb ik haar een bunny flop zien maken Very Happy! De flop zelf heb ik niet kunnen filmen, maar wel een foto achteraf gemaakt.


Snowy heeft weer zijn bekende probleem. Het is thans lange tijd goed gegaan met 2 weken geleden even een dipje. Hopelijk krijg ik hem er deze keer ook snel doorheen. 
Tegenwoordig moet ik ook bijna dagelijks zijn voetjes schoonmaken. Hij kan zijn blindedarmkeutels niet meer rechtstreeks uit de anus opeten, dan valt hij voorover. Dus laat hij ze vallen en dan keert hij zich om, om ze op te eten. Maar daarbij trapt hij er nog al eens regelmatig in. En zijn voetjes schoonmaken, lukt zelf ook niet meer goed. Helaas moet ik ook altijd wat vacht wegknippen omdat de keutels erin blijven plakken natuurlijk. Met als gevolg dat delen van zijn voetjes kaal zijn Sad. Al goed dat hij hier overwegend op matten loopt.

Ik leg overal vers hooi neer in de hoop dat hij ervan zal eten.


Als hij zo gaat liggen, raakt hij soms moeilijk overeind en ga ik hem helpen. Maar wat is hij toch schattig Very Happy!


Als bejaard mannetje slaapt hij veel Smile. Hij is geboren in februari of maart en dat betekent dat hij nu 11 jaar is Very Happy!


Als hij zich goed voelt, knabbelt hij regelmatig aan zijn wortelhuisje. Hij richtte net zijn hoofdje op, daarom staat de punt van zijn oortjes niet op foto Wink.


Afsluiten doe ik met Dotje. Als ik haar iets heel lekkers geef, kan ik haar aaien Very Happy.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten